Ароматни картофени соленки
Печено на хапки картофено пюре с крема сирене.
Необходими продукти:
- 250 г картофи, сварени и намачкани
- 100 г масло на стайна температура
- 250 г универсално брашно
- 1 с. л. сол
- черен пипер
- индийско орехче
- 1 белтък
- сирене крема
Начин на приготвяне:
1. Загрейте фурната на 175 С. Покрийте дъното на тава за сладки с хартия за печене.
2. В дълбока купа смесете намачканите картофи с брашното, солта и черния пипер.
3. Направете кладенче в средата и сложете в него маслото. Омесете с ръце – трябва да се получи меко тесто.
4. Разточете тестото върху добре набрашнена повърхност с точилка на правоъгълен лист дебел 1 см.
5. Нарежете с формички за сладки.
6. Наредете соленките в тавата.
7. Разбийте леко белтъка с капка студена вода и щипка индийско орехче.
8. Намажете соленките с белтъка и ги наръсете с малко сол.
9. Печете 10-15 минути.
10. Охладете върху решетка за 5 минути.
11. Намажете половината от соленките със сиренето крема и ги слепете с останалите.
12. Сервирайте като предястие.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ