домашни кроасани с масло
Маслени кроасанчета с мляко.
Необходими продукти:
- 250 г солено масло
- 50 г много фина захар
- 30 г слънчогледово олио
- 15 г сол
- 2 големи яйца (едното за намазване на кроасаните)
- 1 пакетче мая
- 200 мл мляко
- 400 г брашно
Начин на приготвяне:
На маслото:
1. Оставете маслото на стайна температура да омекне така, че да можете да го разточите на правоъгълник с големината на лист A4, върху двойно по-голямо парче пергаментова хартия. Покрийте с хартията и оставете в хладилника да се втвърди наполовина.
На тестото:
1. Затоплете млякото в микровълновата фурна за кратко и разтворете маята. След това смесете със захарта, едното яйце, олиото, брашното и солта. Омесете леко и добавете колкото е необходимо брашно за получаването на меко тесто. Оставете да втаса докато удвои обема си (1 - 1,5 ч.), след това омесете отново и върнете в хладилника (30 мин.). Разточете тестото на тънък пласт, двойно по-голям от разточеното масло. Поставете маслото в едната част на тестото и го покрийте с другата.
2. Разточете така получения лист тесто на пласт с дебелина 1 см, прегънете на 3 и отново разточете на 1 см. Не забравяйте да набрашните работната си повърхност, за да не залепва тестото.
3. Сложете в хладилника (увито в пергаментова хартия, за да не изсъхва), за да не се разтопи маслото, защото иначе кроасаните няма да са пухкави.
4. Повторете стъпки 2-3 още няколко пъти с 30 мин. охлаждане между тях. Покрийте с фолио и оставете в хладилника за цяла нощ. (Също така може да замразите вече готовото тесто, увито в пергаментова хартия.)
На кроасаните:
1. Разточете тестото и го нарежете на две половини, за по-лесно боравене. Разточете до пласт с дебелина 3 мм и размера на носна кърпичка. Срежете по диагонала и навийте на руло, като върхът на триъгълника трябва да остане най-отгоре.
2. Разбийте яйцето и намажете кроасаните. Покрийте ги с пергаментова хартия и оставете да престоят за час.
3. През това време загрейте фурната на 100ºC. Сложете кроасаните и увеличете фурната на 130ºC. Печете около 15-20 мин.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ