Домашна пица от стар хляб със застояващи продукти
Пица с основа от хляб и плънка от колбас, кашкавал, лук и всичко по желание.
Солидната порция пица е на цена между 8 и 13 лв., а е грях в хладилника да изостават суровини, пък да се поръчва на доставчик. Миро от канала Готвене за начинаещи споделя страхотна идея, в която хем се оползотворяват застояващите продукти, хем се готви малко, хем на финала има вкусна пица, която излиза доста по евтино. Идеята е подходяща за студенти, ергени, но и креативни домакини, които умеят да оползотворят всичко, с което разполагат.
Корите на хляба се режат, особено ако е стар, защото мухълът тръгва именно от тях. Можете да ги пуснете на фурна за 20 минути на 100 градуса и след това да ги смелите на галета. Срединките се подреждат на дъното на голяма тава, която е добре да намажете със зехтин или друг вид мазнина, за да създаде хрупкавост на основата на хляба. Отгоре се маже с доматен сос с добавка от чубрица, босилек или риган. Следват парчета колбас, филе, шунка, бекон - каквото имате, зеленчуци по желание - чушки, лук (най-добре червен), за по-екстравагантните вкусове дори тиквичка или патладжан. Поръсва се с рендосани сирена, редят се маслини, щайби пресни домати при наличност и се покапва с мазнина.
Сглобената пица се пъхва в добре сгорещена фурна на 220 градуса за 15 минути и после е готова за хапване. Ако имате пресни подправки като босилек или листа рукола, можете да поръсите за финал. Импровизирайте смело - люто, сладникаво под формата на ананас или царевица от консерва, дори и грах - по-добре е да го вложите в пицата, отколкото да го изхвърлите или оставите да се доразвали.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ