Домашна лютеница с моркови, чушки и патладжани
Правене на лютеница вкъщи - лесно слагане на зимнина.
Слагането на зимнина е лесен начин да заредите килера със зеленчуци за зимата. Миро от канала Готвене за начинаещи показва домашна рецепта за лютеница, а крайният резултат на вид и вкус е като при купешката, ала със сигурност направеният вкъщи продукт е по-здравословен. Особено ако имате домашна продукция от зеленчуци, които трябва да оползотворите. Ала дори и да купувате - в момента те са доста евтини и са в сезон.
За 4-5 бурканчета са ви нужни около 1,5 кг чушки, 1 кг домати, 1 патладжан, 1/2 кг моркови, 1-2 глави лук, няколко скилидки чесън и пикантни чушлета по желание. Също така се подгответе със 150 мл олио, сол, 100 г захар, 50 мл оцет и подправки по избор - черен пипер, канела, кимион или друго. Зеленчуците се почистват и режат на парчета, а после се пекат за 3-4 часа докато водата им се изпари. Първоначално се готвят под надупчено с нож фолио, а на финала то се отстранява.
На следващ етап се стерилизират буркани и капачки, като се прибират във фурната на 100-120 градуса за няколко минути. През това време се смилат зеленчуците. Бурканите се пълнят с тях и се слагат в тенджера. Заливат се с вряла вода, кипват се и се варят на слаб огън 10 минути. После се охлаждат. А как да проверите дали капачките ще издържат и как да приготвите цялата лютеница стъпка по стъпка с лекота - гледайте във видеото на Миро.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ