Домашна печена лютеница за зимата
Провизии от зимнина с домати за дълбокия сняг.
Необходими продукти:
- 10 кг домати (по-добре червени; може и вече омекнали)
- 8 с.л. сол
- 10 с.л. захар
- 300 мл олио
- 5 буркана от 0,5 л
Начин на приготвяне:
1. Измийте доматите и ги обелете. Ако ципата им пада трудно, шокирайте ги за 10 сек. във вряща вода.
2. Прекарайте доматите през месомелачка и когато са смлени, изхвърлете отделената вода.
3. Изсипете смляната лютеница в разлата (много широка) тава и сложете на умерен огън за 1-1:30 часа докато останалата вода изври, а субстанцията се сгъсти. Разбърквайте периодично.
4. 10 мин. преди да махнете от огъня, изсипете солта, захарта и 200 мл от олиото в тавата и разбъркайте хубаво.
5. Докато сместа е още топла, я приберете в предварително загряти на водна баня буркани. Оставете по половин пръст разстояние до капачката, което напълнете с останалото олио. Запечатайте.
6. Увийте в хавлиени кърпи и оставете лютеницата да престои една седмица. След това съхранявайте на тъмно и хладно място.
Зимнината е подходяща както за направата на сосове за меса, така и за директна комбинация като салата. По-желание след отваряне можете да я овкусите с нарязан лук или пресован чесън.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ