Коледен кекс с мед, кафе и плодове
Кафе кекс с мед, сушени плодове, ядки и бренди.
Бон Апети
Излъчен на 22.12.2017
Вкусен зимен кекс правят Лора и Стоян като насищат сладкиша с приятни аромати - на кафе, бренди, канела, ванилия, карамфил и джинджифил. И за да е наистина празничен, го обогатяват с добавката на орехови ядки и сушени плодове. Получава се вкусен сладкиш, достоен за завършек на празничната коледна трапеза.
Първо в касерола се кипва кафе с мед и бренди докато медът се разтопи. В друг съд се разбиват яйцата с кафява захар и олио. В трета купа смесваме сухите съставки - пресято бяло брашно със смлян карамфил, джинджифил на прах, бакпулвер, ванилия и канела. Към тях добавяме нарязани с нож орехи и бадеми (не ги мелете), сушени кайсии и сушени череши или вишни. След това изсипваме сухите съставки при мокрите, доливаме кафето с меда и разбъркваме до получаването на кексово тесто.
Прехвърляме в намазнена формичка за сладкиши и печем на 160 градуса за 1:30 часа. После охлаждаме леко, вадим от формата и поръсваме с пудра захар, която да заприлича на снежна украса.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ