Домашен салам от пилешки бутчета
Домашен мек колбас от пилешко със зеленчуци и подправки.
Необходими продукти:
- 2 кг пилешки бутчета
- 5 л вода
- 1 глава лук
- 1 морков
- 1 дафинов лист
- 2 ч.л. сол
- 1/2 глава сварено цвекло
- сол и млян черен пипер - по 1 ч.л.
- 1 ч.л. чесън на прах
- 1 ч.л. сух кориандър по желание
- 1 ч.л. чили на прах или лют пипер
- 1/3 ч.л. индийско орехче на прах по желание
- 300 мл бульон от варенето на бутчетата
- 1 пакет желатин
Начин на приготвяне:
1. Бутчетата подредете плътно в тенджера и залейте с 2,5 л вода. Пуснете да кипват, засечете 2 минути след като заврят, изсипете водата и отмийте бутчетата. Сложете отново в тенджерата, залейте пак с 2,5 л. вода, добавете цял морков, цяла обелена глава лук и 2 ч.л. сол. Пуснете дафиновия лист. След кипване отпенете, намалете огъня, сложете капак и оставете да се варят на тих огън 2 часа.
2. През това време рендосайте цвеклото и си заделете 30 мл от водата с която е вакуумирано или която се е отцедила от него при рендосването. Прехвърлете в купа.
3. Добавете 1 ч.л. сол, чесъна на прах, лютия пипер, кориандър и индийско орехче, ако ще слагате.
4. Извадете готовите бутчета в отделен съд и охладете. Махнете месото от тях, накъсайте го на хапки и прибавете в купата при цвеклото. Добавете също моркова от варенето и главата лук. Може да ги нарежете на едро.
5. Прецедете си бульона. 300 мл от него подгрейте и разтворете в тях желатина. Изсипете в купата.
6. С пасатор смелете всичко на фин крем. Отрежете началото на пластмасова бутилка за вода от 1,5 л. и натъпчете получената смес в шишето. Отгоре покрийте с фолио или найлонов плик. Приберете в хладилник за 12 часа.
7. Извадете, разрежете шишето и го обелете от съдържанието. Така остава вкусен домашен салам с форма като на онзи от магазина, но без консерванти и вредни добавки. Нарежете си го за мезе, за плънка на сандвичи или просто за прихапване.
Източник: YouTube/Всегда Вкусно
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ