Домашен пилешки бульон
Вкусен пилешки бульон с печени зеленчуци.
Необходими продукти:
- костите от едно пиле (направете си печено пиле и използвайте костите, след като сте изяли месото)
- 3 литра студена вода
- 1 глава лук, разрязана на две половинки
- 4 моркова, нарязани на парчета от по 5 см.
- 10 скилидки чесън, няма нужда да ги белите
- ¼ ч.ч. магданоз, ситно нарязан
- 10 стръкчета прясна мащерка
- 5 сърцевини от целина (листата плюс стеблата от вътрешната част на стрък целина)
- 2 дафинови листа
Начин на приготвяне:
1. Поставете костите от пилето в дълбок съд заедно с водата.
2. Когато водата кипне, намалете котлона и оставете да ври на слаб огън.
3. Междувременно, поставете лука, морковите и скилидките чесън в тавичка, покрита с хартия за печене.
4. Запечете на 200 С за 1 час.
5. Добавете печените зеленчуци към бульона, след което прибавете и магданоза, мащерката и дафиновия лист.
6. Пуснете бульона да къкри за още 1 час, след което го оставете да изстине и го отцедете и налейте в стъклени буркани.
7. Така приготвеният бульон може да се пие отделно или да се използва за супи и сосове.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ