Домашен пастет от риба с масло
Рибен пастет или сос от пасирана риба с масло, ябълка, лук и варени яйца.
Необходими продукти:
- 500 г маринована херинга (продават се в насипните витрини на по-големите супермаркети; можете да използвате и консерва риба в растително масло)
- 100 г масло
- 70 г лук
- 2 яйца
- 70 г зелена ябълка
- 1 с.л. оцет
- 1/2 ч.л. черен пипер
- хляб, червен лук и копър за поднасяне по желание
Начин на приготвяне:
1. Сварете яйцата. Маслото нарежете на кубчета и оставете на стайна температура да се размекне.
2. Рибата отцедете от мазнината на консервата, ако е от консерва. Ако е от маринованата херинга от насипния щанд попийте с домакинска хартия, защото е много солена. Още по-добрър вариант е да измиете нежно под течаща студена вода и след това да подсушите с домакинска хартия или салфетка.
3. Преценете си големината на купата на чопъра. Ако е твърде малък, разделете продуктите на два тура пасиране. Рибата нарежете на парчета и сложете в купата на чопъра. Добавете нарязания на едро лук, парчета ябълка, варените яйца на четвъртини. Залейте с оцета, добавете черен пипер и смелете.
4. Прехвърлете получения рибен крем в буркан или купа и приберете в хладилник за поне 30 минути, за да се стегне маслото.
5. Поднесете с вилички за директно боцкане или хляб, върху който да намажете. Ако очаквате гости, можете да гарнирате парти сандвичите с листа пресен копър и резени червен лук. Можете да поденсете този рибен пастет и като сос за топкане на зеленчуци, солети, соленки, крекери. Става идеално мезе.
Източник: YouTube/Всегда Вкусно
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ