Домашен конфитюр от сини сливи
Печено домашно сладко от сини сливи за палачинки, сандвичи, бухти или мекици.
Необходими продукти:
- 7 кг сини сливи
- 2 кг захар
- 2 пликчета лимонтозу
- буркани с големина по ваш избор, които да съберат 2,2 литра готов продукт
Начин на приготвяне:
1. Измийте хубаво сините сливи, махнете костилките и ги прекарайте през месомелачка. Не се притеснявайте, ако плодовете са по-меки – това няма да попречи на конфитюра.
2. Изсипете смлените плодове в разлата (с много широко дъно) тава и ги смесете хубаво със захарта.
3. Пуснете ги да къкрят 2 часа на умерен огън, като периодично разбърквате.
4. Махнете сместа от огъня за 3 часа, за да могат плодовете да попият захарната част от сока си.
5. Върнете отново на огъня. Разбърквайте периодично. Сладкото е готово, когато лъжицата очертава чиста пътечка, минавайки по дъното на тавата. Ще му трябват още около 3 часа.
6. Когато пътечката вече се получава безпроблемно, изсипете двата пакета лимонтозу и разбъркайте добре. Оставете на огъня още 10 мин.
7. Загрейте леко предварително подготвените буркани във фурна. Внимавайте да не ги прегреете, защото могат да се спукат. Ако денят е слънчев, може да ги затоплите и на пряка слънчева светлина.
8. Докато конфитюрът е още врял, напълнете плътно бурканите с него и завинтете капачките. Оставете ги с капачките надолу да изстиват 3-4 дни.
9. Съхранявайте на хладно място.
Полезни съвети:
* Най-добре си отделете един от почивните дни за направата на този конфитюр, защото ще изисква голяма част от времето и вниманието ви.
** Това сладко е изключително подходящо за топинг на сандвич с масло. Можете да го използвате и като плънка за палачинки или за потапяне на мекици и бухтички.
*** Веднъж направен, ако не го отваряте, конфитюрът може да издържи няколко години. Така че можете да удвоите или утроите дозите. Ако количеството е по-голямо, може да ви се наложи да го печете на 2 пъти, защото ще стане прекалено много за една тава.
**** Ако не изядете всичко през зимата, помнете, че конфитюрът от сини сливи е разкошен топинг за сладолед.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ