Дал супа с леща
Индйска вегетарианска супа с леща и домати.
Необходими продукти:
- 200 г белена леща (жълта или оранжева)
- 900 мл вода
- 2,5 см пресен джинджифил, обелен и нарязан на тънки ленти
- 2 скилидки чесън, обелени и нарязани на пет големи парчета
- 3 зелени чилита, цели (по желание)
- ¾ ч.л. куркума на прах
- ½ консерва домати
- сол на вкус
- 1½ с.л. масло или зеленчуково олио
- 1 ч.л. смлян кимион
- ½ ч.л. смлян кориандър
- ½ ч.л. гарам масала
Начин на приготвяне:
1. Сложете лещата, водата, джинджифила, чесъна, куркумата и чилитата в тенджера и оставете да заври, след което я оставете да къкри на умерен огън 10 мин.
2. Сложете доматите и оставете да ври още 20 мин.
3. Прибавете солта и гответе още около 10 мин. докато лещата започне да се троши и кърито се обедини.
4. В същото време загрейте маслото или олиото в малък тиган. Прибавете кимиона, кориандъра и гарам масалата и пържете 2 мин. като бъркате често.
5. Изсипете сместа в тенджерата с лещата. Поръсете с малко пресен кориандър.
6. Гответе още минута и поднесете върху ориз "Басмати" с обикновено кисело мляко и студена бира.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ