Говежди гърди на скара
Телешко месо с горчица и чесън.
Необходими продукти:
- 350 мл бира
- ½ ч.ч. доматен сок
- ½ ч.ч. нарязан лук
- 2 накълцани малки скилидки чесън
- 3 с.л. сос Уорчестър
- ¼ ч.ч. кетчуп
- 2 с.л. кафява захар
- 2 ч.л. лимонов сок
- 1 ч.л. червен пипер
- 2 ч.л. суха горчица (или 1 с.л. течна)
- малко сос Табаско или друг лютив сос
- сол и черен пипер
- 4 ч. парчета от орех за опушване
- около 2 кг говежди гърди
начин на приготвяне:
1. В средно голяма тенджера смесете бирата, доматения сок, нарязания лук, чесъна, соса “Уорчестър”, кетчупа, кафявата захар, лимоновия сок, червения пипер, горчицата, лютивия сос, 1 ч.л. сол и ½ ч.л. черен пипер. Изчакайте сместа да заври. Намалете огъня и оставете да къкри за 25-35 мин., докато количеството на течността намалее до около 1 чаша и половина.
2. Накиснете парчетата дърво във вода за около един час, преди да започнете да готвите. Когато въглищата се загреят, изцедете парчетата дърво и ги разпилейте върху въглищата. Сложете тава за стичане под скарата и сложете говеждите гърди върху решетката.
3. Натрийте гърдите с малко от соса, който вече сте приготвили. Затворете капака на скарата и печете 1 ч. Обърнете гърдите, намажете с още сос от двете страни. Затворете капака на скарата и печете за още 1 ч., докато месото стане готово.
4. Ако е необходимо, добавете още въглища или парчета дърво. Мажете месото със сос често през последните 15-20 мин. от печенето.
5. Ако остане сос, сварете го на котлона и го сервирайте като гарнитура към месото.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ