Говежда пържола с аспержи и червени чушки
Ястие за табиетлии, които умеят готвят, но и не се притесняват да си хапнат.
Необходими продукти:
- 1 говежда пържола (ок. 0,500 кг)
- 1/2 фино нарязан лук шалот
- 1 червена сладка чушка, нарязана на кубчета
- 3/4 чаша телешки бульон
- 3 с.л. уиски или бренди
- 3/4 чаша разбита пълномаслена сметана
- 4-5 стръка аспержи
- зехтин
- сол
Начин на приготвяне:
1. Загрейте предварително фурната на 200ºС, като вътре поставете тиганче, подходящо за печене на фурна и за пържене.
2. Щом достигне тази температура, извадете тиганчето от фурната и го оставете върху котлона на висока температура.
3. Намалете градусите във фурната на 175ºС.
4. Нанесете няколко резки леко с ножа от двете страни на месото.
5. Добавете малко олио и от двете страни на пържолата.
6. Сложете месото в тиганчето и го оставете около минута-две и обърнете. Изчакайте още минута.
7. Поставете тиганчето с пържолата във фурната и гответе до желаната готовност.
8. Когато е готово сложете в тиган, покрийте с фолио и оставете да почине.
9. В същото време сгответе аспержите в отделен тиган с малко вода.
10. Не махайте нищо от тиганчето, останало при готвене на месото. Там сложете шалота и гответе още около минута-две.
11. Когато се задуши малко, прибавете бульона и с помощта на шпатула изстържете остатъците месо, залепнали по тигана и разбъркайте.
12. Прибавете уискито или брендито (внимавайте, може да се запали и ако има друг открит огън, може да стане пожар!) Затова е по-добре да изключите огъня, докато го правите.
13. Когато всичко заври, прибавете разбитата сметана и оставете докато обемът й намалее наполовина до 3/4, така че да е по-гъст сосът.
14. Нарежете пържолата на парчета за поднасяне.
15. Отстранете аспержите и изсушете.
За сервиране:
1. Сложете аспержите в чинията.
2. Покрийте с парчетата месо.
3. Прибавете соса и малко сол.
4. Отгоре поръсете нарязаните червени чушки.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ