Гигантска постна лозова сармичка
Постен пай от лозови сарми със зеленчуци и ориз.
Бон Апети
Излъчен на 01.03.2017
Правим си вегетариански оризов пай или голяма мързелива сарма с лозови листа и праз лук, която се приготвя бързо и лесно за разлика от витите сармички. Първо запържваме празия лук с чесъна и рендосания морков, а след това добавяме и ориза да се запържи. После наливаме зеленчуков бульон и готвим, докато течността се абсорбира от белите зрънца. Овкусяваме със сол, пипер и бахар и плънката е готова.
Продължаваме с оформянето й като голяма сарма, която спестява доста време, а визията отново е апетитна и ефектна. По дъното и стените на тава нареждаме лозовите листа за сармички така, че да образуват плътна обвивка. В тях изсипваме запръжката и отгоре завиваме с още лозови листа. Така продуктите за направата на сармички са изцяло впрегнати в ястието, но сме си намалили времето за престой в кухнята на половина. Лишили сме се и от притеснението, че сармите ще се развият при варене. Доливаме вода и зехтин, увиваме тавата в алуминиево фолио и оставяме да се пече на 180 градуса за 40 минути.
През това време по желание може да си спретнем бърз сос за поднасяне като смесим наситнени копър и магданоз с лимонова кора, сол, чесън и зехтин. След разрязване сармата прилича на мусака, а върху нея просто сипваме лъжичка от соса. Готово е за хапване, въпреки че може да бъде сервирано и студено.
Това е подходяща рецепта по време на пости, както и страхотна идея за нова манджа за Бъдни вечер.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ