Постни лозови сарми
Сарми с лозови листа и плънка от гъби с ориз.
Лято е и има опции за доста постни манджи. Ето една от тях по моя рецепта.
Необходими продукти:
- 20-30 пресни лозови листа - можете да закупите от пазара или да си наберете от вашите лози
- 2 ч.ч. ориз
- 1 връзка пресен лук
- 100 грама кралска печурка (можете да заместите с други налични гъби по ваш избор)
- 2 моркова
- сол, черен пипер и джоджен
- растителна мазнина
- 2 с.л. брашно
Начин на приготвяне:
Измивате хубаво ориза докато водата му стане бистра. Нарязвате гъбите и лука на ситно. Смилате в кухненски робот обелените моркови. Всичко това запържете в тиган, като добавяте сол, черен пипер и джоджен на вкус. Плънката за сармите ви е готова.
След това завивате сармички като редите в дълбока тенджера, дъното на която предварително сте намазали с мазнина по ваш избор. След като сте готови със сармичките, полейте ги с мазнина, налейте толкова вода, че да ги покрие с 2 пръста. Отгоре затиснете с малка чиния, за да не се мърдат при варенето.
Варите на бавен огън за около 1 час. След това прецеждате соса. В тиган запържете 2 с.л. брашно със същото количество мазнина. Добавете разбита половин кофичка кисело мляко и прецедения сос. Разбърквайте непрекъснато с решетачна лъжица докато се сгъсти и варете 5 мин., след това залейте с него готовите сарми.
Добър апетит!
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ