Гебжалия - хапки от кашкавал с мента и млечен сос
Кашкавалени рулца с билки по грузински.
Необходими продукти:
- 500 г кашкавал (или жълто твърдо сирене, което се разтапя при термична бработка)
- 30 г прясна мента
- сол
- 600 мл мляко
- 150 г извара
- нар или листа мента за украса
Начин на приготвяне:
1. Кашкавала нарежете на големи кубчета.
2. Подгрейте млякото под точката на кипене. Трябва да остане така, затова дръжте котлона на най-слаба степен и, ако се наложи, изключвайте.
3. Пуснете кашкавала в подгрятото мляко и разбъркайте няколо минути на огъня. После захлупете под капак, спрете котлона и оставете тенджерата върху него.
4. С решетъчна лъжица изгребете в купа кашкавала, който трябва да се е рзтопил. Прехвърлете върху плот и разстелете на кора.
5. Листата мента наситнете и счукайте в хаванче със сол. Добавете 1 с.л. вода и разбъркайте.
6. Намажете кората кашкавал с ментата и завийте на руло. Намажете с 1 с.л. студена вода и със студен нож нарежете на хапки - охлювчета с дебелина около 2 см. Подредете в плато.
7. Останалото мляко смесете с изварата и добавете малко мента. Пюрирайте до получаването на хомогенен сос. Залейте с него кашкавалените рулца.
8. Украсете със семена нар или лстенца мента и поднесете като ордьовър. Това е традиционно ястие от грузинската кухня.
Източник: YouTube/Всегда Вкусно
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ