Пудинг с фурми и карамел
Десерт, с който ще впечатлите гостите.
Необходими продукти:
За пудингите:
- 1 1/4 ч.ч. обикновено брашно и допълнително за поръсване
- 1 1/4 ч.ч. фурми, без костилките, тънко нарязани на филийки по ширината им
- 1/2 ч.л. сода за хляб
- 3/4 ч.ч. вода (35-38ºC)
- 1/2 ч.л. бакпулвер
- 1/2 ч.л. сол
- 3/4 ч.ч. кафява захар
- 2 големи яйца
- 1 1/2 ч.л. екстракт от ванилия
- 4 с.л. неосолено масло, разтопено и охладено и допълнително за намазване
За карамеления крем:
- 8 с.л. неосолено масло
- 2/3 ч.ч. кафява захар
- 2/3 ч.ч. пълномаслена сметана
- ванилов сладолед за поднасяне
Начин на приготвяне:
На пудинга:
1. Загрейте предварително фурната на 175°C. Намаслете и набрашнете индивидуални купички за печене и ги постелете с изрязана хартия за печене, така че да се покрие дъното. Сложете купичките в тавичка, постлана с хавлиена кърпа.
2. Смесете половината фурми със содата за хляб и водата в купа или чаша, така че плодовете да са изцяло покрити. Оставете да се накиснат за 5-10 мин., отцедете и запазете вода. Заделете.
3. Смесете брашното, солта и бакпулвера в голяма купа.
4. В кухненски робот, разбийте останалите фурми с кафявата захар до хомогенност - около 5-7 завъртания на машината. Добавете заделената течност от накиснатите плодове, яйцата и ванилията, след това разбийте за около 10 сек. до получаването на гладка смес.
5. Без да спирате робота, налейте маслото на постоянна струя.
6. Изсипете тази смес в купата със сухите съставки и добавете накиснатите парченца фурми. Разбъркайте, докато всичко се смеси хубаво и плодовете се разпределят равномерно из тестото. Насипете течното тесто в приготвените преди това купички.
7. Кипнете вода и я налейте внимателно в тавичката за печене покрай купичките, но внимавайте да не плиснете в тестото. Трябва да достигне до средата на купичките. Покрийте здраво с алуминиево фолио, като ръбовете трябва да са хубаво затворени.
8. Печете 35-40 мин. или докато пудингът се надигне и се образуват малки дупчици по повърхността. Извадете веднага от водата и охладете купичките върху решетка за 10 мин.
За крема:
1. Разтопете маслото в средна тенджера на умерен огън. Прибавете кафявата захар и разбийте до гладкост. Варете докато захарта се разтвори напълно и сместа стане пухкава - 3-4 мин. (Внимавайте, защото захарта е много гореща и може да пръсне и да се изгорите.)
2. Налейте сметаната и разбъркайте енергично, за да се смеси всичко. Намалете огъня и оставете да къкри около 3 мин.
3. Свалете от огъня и покрийте, за да се запази топло.
При поднасяне:
1. Намажете 2-3 с.л. от крема в малка чинийка или плитка купа.
2. Обърнете чашката с пудинга в средата на съда с крема и извадете пудинга. Обелете хартията за печене, останала от дъното на съда.
3. Полейте пудинга с 1-2 с.л. крем и поднесете.
*Най-добре е да се поднесат още същия ден, в който са приготвени, но може да съхраните и в хладилника, но за не повече от 2 дни. В такъв случай, преди поднасяне, притоплете в микровълновата фурна.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ