Варени калмари по средиземноморски
Пипала от калмари с чесън, каперси и чери домати.
Бон Апети
Излъчен на 30.04.2018
Салата с калмари, домати и целина, овкусена с ароматни средиземноморски подправки, готвят Лора и Стоян, като предлагат нискокалорично лятно предястие с морски дарове. Рецептата отнема над 2 часа приготвяне, но всъщност това време е нужно на калмарите, за да се сварят, затова можете директно да си ги вземете сварени или просто да си свършите останалата домакинска работа, докато пипалата на морските обитатели къкрят във вода с подправки.
Пипалата се заливат със студена вода, добавя се дафинов лист и черен пипер на зърна и се оставят на умерен огън за 2 часа. След това се шокират в ледена вода, подсушават се и се нарязват на хапки. Отделно се намачква чесън на паста, смесва се с намачкани каперси, рендосва се лимонова кора и се изстисква лимонов сок. В тиган се сгорещява зехтин, запържват се чесъна и каперсите, добавят се калмарите и се готви няколко минути. След това се овкусява с лимоновия сок и кора и се пресипва в купа.
В салатиерата се добавят разполовени чери домати и нарязани косо стебла целина. За още средиземноморски аромат салатата се поръсва с наситнени пресни листенца риган. Овкусява се със сол, пипер и студено пресован зехтин, разбърква се и се поднася.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ