Варена царевица със сол и масло
Здравословни сварени царевички със солена покривка и маслен сос.
Необходими продукти:
- 3 кг пресни млечни царевички с люспите и кочана
- вода
- сол
- масло (или растителна мазнина)
Начин на приготвяне:
1. Купете си царевичките направо с листата, те ще ви трябват при варенето.
2. Обелете ги и ги почистете хубаво от свилата (царевичната коса). Оплакнете ги под хладка вода. Измийте също и част от листата.
3. На дъното на дълбока тенджера наредете листа от царевица, след това сложете царевичките и отгоре покрийте с още листа. Затиснете с обърната чиния или друг тежък съд, който да не позволява на царевицата да изплува. Долейте вода така, че да залее всичко и оставете да се вари за 30-60 мин. според млечността на зърната.
4. Махнете чинията и горните листа и проверете с вилица дали царевицата е сварена. При набождане трябва да усетите, че зърната са омекнали и вилицата влиза без проблем в тях.
5. Сервирайте топли като осолите или обтриете със солени пръсти. Можете да сложите и малко масло или маргарин (ако постите), което да потече по царевицата от топлината.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ