Бьоф Строганов
Две предложения за класическата рецепта с телешко.
Необходими продукти:
- 500 г телешка кайма
- 1/2 ч.л. чесън на прах
- 1/2 ч.л. сол
- 1/2 ч.л. смлян черен пипер
- 1 кубче телешки бульон
- 1 средна глава лук, нарязан
- 226 г пресни гъби, нарязани на филийки
- 500 мл заквасена сметана
- 113 г спагети с яйца, сварени и отцедени
Или:
- 1 кг телешко, нарязано на тънки филийки
- 1 с.л. щедро количество маргарин
- 1 с.л. олио
- 1 голяма глава лук, наситнен
- 2 домата, без семената, ситно нарязани
- 1/2 консерва (от 200 г) белени домати
- 5 с.л. кетчуп
- 2 с.л. горчица
- 1 ч.л. соев сос
- 1 с.л. зеленчуков бульон на гранули
- сол и пипер
- 100 мл бяло вино
- 2 пакета гъби шимеджи
- 1 кутия сметана (200 мл)
Начин на приготвяне:
1. В голям тиган запържете телешкото до покафеняване в олио на средно висока температура. Когато е готово, отстранете излишната мазнина от съда и добавете чесън на прах, сол и пипер.
2. Добавете бульона, лука и гъбите в тигана и сотирайте докато лукът стане полупрозрачен. Свалете от огъня и сложете заквасената сметана. Разбъркайте всичко и поднесете горещо върху сварени яйчени спагети.
Или:
1. Разтопете маргарина в олиото и сложете лука докато стане полупрозрачен.
2. Добавете месото и бъркайте докато промени цвета си. Налейте бялото вино и оставете да се вари няколко минути, за да се изпари алкохолът.
3. Сложете пресните и консервираните домати, гъбите и подправките. Разбъркайте хубаво и покрийте с капак.
4. Оставете да се готви на слаб огън за около 20 мин. или докато месото омекне, а доматите се разтворят.
5. Добавете сметаната и оставете да се стопли.
6. Поднесете с бял ориз, пържени картофи или салата.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ