Бързо филетиране и печене на риба
Как се филетира скумрия и лесна рецепта за скумрия на тиган.
В канала Готвене за начинаещи кулинарят Миро разкрива рецепти, с които биха се справили дори и неопитни ръце в кухнята. С наближаването на Никулден ето съвети как се отделят филетата на риба, как се почиства и превръща в уникални рибни котлети. Не е задължително да използвате точно скумрия. Можете да филетирате и друга средно голяма риба по този начин, както и да сготвите любимата сьомга например също така лесно.
Започва се с отрязването на предните перки, прерязването на корема по дължина и махането на главата, с която, ако имате късмет, ще излезе и карантията. Следва да измиете добре. Всяка останала кървава жилка ще направи храната по-горчива. После с остър нож за месо минавате по гръбнака, за да свалите филетата. Останалата част с гръбначния стълб е идеална за рибена чорба или за изпичане и прихапване след празничната вечеря.
Ако работите с пъстърва, извадете и останалите костици от филетата - тази риба има навика да задържа кости. Пинсети ще ви помогнат идеално. После откъм страната с кожата се правят плитки напречни разрези, за да може мазнината да изтича оттам, а температурата да се разпределя по-лесно в месото. Остава да овкусите със сол и пипер двустранно и сте готови. По-сухите риби можете да покапете с малко олио.
Тиганът се сгорещява на умерен огън и филето се слага ЗАДЪЛЖИТЕЛНО първо откъм страната с кожата надолу. Пече се няколко минути. Побеляването на горната част на страниците показва, че е време за обръщане. От втората страна се пече по-малко време. А след броени минути вече имате готово рибно основно. На тиган, ала без излишна мазнина.
Сервирайте си полезната и апетитна риба със зеленчуци и резен лимон и се насладете на вкусна идилия.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ