Печена скумрия във фолио
Пълнена скумрия със зеленини и масло.
Необходими продукти:
- 2 скумрии
- 4 с.л. каперси
- 1 ч.л. лимонова кора
- 60 г масло
- 1/2 връзка пресен магданоз
- 1/2 връзка пресен копър
- 1 люто чушле по желание
- сол и пипер
- 2 лимона
Начин на приготвяне:
1. Измийте със студена вода рибите без да отстранявате глава, опашка и перки - така е по-красиво.
2. Маслото разтопете на водна баня.
3. Обтрийте щедро скумрията отвърн и отвътре със сол и пипер. Вместо черен, можете да използвате и смлян бял пипер - доста изискан акцент придава.
4. Намажете вътрешната страна на голям лист фолио с част от маслото и положете едната риба да легне върху него. Работете по същия начин паралелно и с другата скумрия.
5. В купа наситнете магданоза и копъра и добавете към тях каперсите и лимоновата кора. Смесете ги добре, изсипете останалото масло и разбъркайте. Добавете сол и пипер и по желание наситнено люто чушле.
6. Почистете добре кората на единия лимон и го нарежете на кръгчета. Ако не харесвате горчивината на печен лимон, не го слагайте.
7. С плънката напълнете коремчетата на рибите и по желание пъхнете вътре резени лимон. След това увийте плътно с фолиото.
8. Прехвърлете рибите в тава и печете в предварително загрята на 180-190 градуса фурна за 25-30 минути.
9. Внимателно извадете рибите от фолиото след като се охладят леко. Поставете в индивидуална чиния и поднесете с подходяща гарнитура и резени лимон.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ