Българско зимно мезе с телешки крачета и дреболии
Желирано телешко месо в стил пача с чесън, магданоз, моркови и дафинов лист.
Необходими продукти:
- 2 кг телешки дреболии (черен дроб, сърце, бял дроб, черва и др. по желание)
- 2 телешки крачета
- 2 големи моркова
- 1 глава лук
- връзка пресен магданоз
- дафинови листа на вкус
- зърна черен пипер на вкус
- 1 глава (8-12 скилидки) чесън
Начин на приготвяне:
1. Жарнете за малко телешките крачета и след това изстържете месото от тях.
2. Нарежете и останалата карантия, добавете кокалите от краката, сложете всичко в тенджера с много вода, така че да закрие с около 10 см. цялото месо и пуснете да се вари на умерен до слаб огън за 6 часа.
3. След това добавете дафиновия лист, морковите и лука, нарязани на кубчета и зърната черен пиер. Варете още час.
4. Изгребете излишната пяна от повърхността на водата, прецедете и запазете бульона, отстранете дафиновите листа, кокалите и черния пипер и нарежете месцата на още по-ситно.
5. Върнете в бульона и варете още 20 минути.
6. Нарежете чесъна и магданоза вече на спрян огън и изсипете горещата смес в голяма тава.
7. След като се охлади, приберете в хладилник да стегне за 24 часа.
8. После сервирайте като мезе, нарязано на кубчета. Чак сега можете да осолите, защото в противен случай желето няма да се образува.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ