Бутчета в гювеч с картофи, лук и маслини
Печено пилешко в гювеч.
Необходими продукти:
- 4 цели или 8 горни бутчета
- 4-6 катофа
- сол и пипер
- 4 скилидки чесън
- 1 с.л. майонеза
- 1 ч.л. горчица
- 300 мл пилешки бульон
- 2 глави лук
- 1 с.л. зехтин
- 150 г маслини
Начин на приготвяне:
1. Ако използвате цели пилешки бутчета, ги разделете на кълка и подкълка. Намачкайте чесъна на паста и го смесете с майонезата и горчицата. Обтрийте пилешкото със сол и пипер, след това повдигнете част от кожата и набутайте между нея и месото чесновия сос.
2. Картофите обелете и нарежете на хапки. Прехвърлете в голям земен гювеч. Залейте с бульона и посолете, ако е безсолен. Може да готвите и в тенджера с огнеупорни дръжки и капак.
3. Лука нарежете на полумесеци. Разпределете половината от него върху картофите.
4. Подредете бутчетата върху лука и отгоре покрийте с още лук. Прибавете и маслините. Покапете с малко зехтин.
5. Захлупете капака на гювеча (тенджерата) и приберете в студена фурна (ако е гювеч), пусната на 200 градуса. Печете 1 час като на 45-тата минута махнете капака от ястието, за да хване месото коричка.
6. Сервирайте с хляб, защото има сосче за топкане.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ