Гювечета с месо, картофи и гъби
Печено месо с гарнитура в гювеч.
Необходими продукти:
- 500 г телешко или свинско месо без кост и жилки
- 20 мл зехтин за пържене
- 250 г гъби
- 2 домата
- 4 картофа
- 50 мл червено вино
- 250 мл месен бульон (може и кубче, разтворено във вода)
- 1 глава лук
- 3 скилидки чесън
- сол, черен и червен пипер на вкус
- чубрица и сминдух на вкус
- лют пипер по желание
Начин на приготвяне:
1. Нарежете месото на хапки и го запържете колкото да се запечата в половината от сгорещения зехтин. После го разделете в четири гювечета.
2. В същия тиган запържете наситнения лук и нарязания на ситно чесън.
3. Щом започнат да покафеняват добавете и гъбите, нарязани на едро. Щом отпуснат сос, добавете подправките, махнете от огъня и залейте с бульона и виното.
4. Обелете картофите, измийте ги и ги нарежете на кубчета. Разпределете върху месото.
5. Отгоре залейте с гъбената запръжка и течността.
6. Доматите нарежете на шайби и покрийте отвора на гювечетата. Захлупете с капачета или запечатайте с алуминиево фолио.
7. Печете на 200-220 градуса до готовност (между 40 минути и 1:30 часа в зависимост от месото).
8. Поднесете и се насладете!
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ