Броколи на пара със сметана, синьо и топено сирене
Печени броколи със сирена в сметанов сос.
Необходими продукти:
- 500-650 г броколи
- 200 мл млечна незаквасена готварска сметана
- 60-70 г синьо сирене
- сол на вкус
- 2 скилидки чесън
- 100 г кашкавал
- 100 мл топено сирене
Начин на приготвяне:
1. Почистете броколито и разделете на съцветия. Всяко цветче разделете на половинка и измийте.
2. Сложете пеперуда за готвене на пара над вода в тенджера и подредете върху пеперудата броколите. Ако имате друг тип уред за готвене на пара, използвайте си него. С пеперуда гответе 7 минути след кипването. Целта е броколите да се отпуснат леко без да се разкашкват. Не ги варете, ще попият много вода и после няма да се напоят със сметана.
3. Докато броколито се приготвя, сипете сметаната в касерола и натрошете в нея синьото сирене. Добавете топеното сирене и включете на умерен огън. Бъркайте докато сирената се разтопят и се получи ароматен сиренен сос. Добавете сол на вкус, като имате предвид, че синьото и топеното сирене са доста солени. Пресирейате чесъна в соса, размешайте и махнете от котлона.
4. Броколите прехвърлете в тавичка, залейте със соса и разбъркайте. Отгоре рендосайте кашкавала.
5. Печете в предварително загрята на 190 градуса фурна за 20-25 минути. Поднесете топло със заливка от отделилия се сос от готвенето.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ