Боб с киноа в тиквено пюре
Постна яхния с боб в доматен сос с тиква и чушки.
Една различна и модерна българска боб яхния се готви в Кухнята на Звездев, където традиционната за родните рецепти съставка - бобът, се комбинира с киноа и се готви в компанията на пюрирана тиква, домати и печени чушки. С аромат на лук и кимион, ястието напомня за типичните бобени рецепти, но не съвсем...
В тенджера се запържват белени наситнени печени червени чушки. Към тях се добавят нарязани лук и моркови, овкусява се с червен пипер, пържи се до омекване и се залива с домати от консерва. Добавя се вода, киноа, нарязана на едро тиква и зърна царевица. Готви се до омекване на тиквата. Парчетата се вадят в отделен съд, заливат се с част от бульона и се пюрират. Връща се обратно в съда и се добавя сварен или консервиран боб. Овкусява се с кимион и риган и се оставя да покъкри.
А след сгъстяване на бульона и пълно омешване на вкусвете, ястието се сервира в купички и може да играе ролята както на полезен обяд, така и на лека и постна вечеря.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ