Блюдо касуле
Класическа френска рецепта за студените зимни дни.
Необходими продукти:
- 2 пачи крака
- 4 наденички
- 2 агнешки плешки (долната част)
- 6 тънки резена пушен бекон, нарязан на парчета от около 1,25 см
- 1 голяма глава лук, фино нарязан
- 2 стръка целина, фино нарязани
- 2 моркова, фино нарязан
- 4 големи скилидки чесън, фино нарязан или накъсан
- 1 пълна с. л. доматено пюре
- 1/2 бутилка сухо бяло вино
- 2 330 мл консервирана елда
- 1 330 мл консервиран боб флажолет
- 2 330 мл консервиран фасул
- 500 мл хубав зеленчуков или пилешки бульон
- около 6 стръка прясна мащерка
- магданоз, фино нарязан (по желание)
- зехтин за пържене
Начин на приготвяне:
1. Сложете малко зехтин в голяма огнеупорна касерола или друга тенджера. Сложете върху много горещ котлон.
2. Изпържете до кафявокраката на патицата, наденичките и агнешкото. Щом покафенеят от всички страни, отстранете от огъня и запазете.
3. Намалете леко огъня и прибавете бекона, лука, целината и морковите.
4. Гответе около 5 мин., разбърквайте често, докато беконът се сготви и зеленчуците омекнат.
5. Прибавете доматеното пюре, разбъркайте хубаво и гответе 2 мин., като разбърквате непрекъснато.
6. Увеличете огъня, прибавете виното и хубаво деглазирайте тенджерата, като остържете всичко залепнало по дъното с дървена лъжица - изчакайте течността да се редуцира до около две трети.
7. Намалете огъня до слаб и прибавете боба, бульона и мащерката. Сложете обратно месото и покрийте.
8. Гответе около час и половина, като разбърквате от време на време.
9. Махнете капака и гответе още час или докато остане съвсем малко течност.
10. Преди сервиране извадете пачите крака и агнешките плешки и отделете месото от кокала. Трябва да е много крехко. Върнете отново в тигана и стоплете добре. Овкусете, прибавете по желание магданоз и поднесете.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ