Бигос - зеле с наденица и свинско
Полски Бигос - свинско с кисело зеле, гъби, бекон и наденица като отговор на българската капама.
Необходими продукти:
- 40 г сушени гъби или 300 г пресни
- 2 с.л. олио
- 1 кг прясно зеле
- 1,3 кг кисело зеле
- 800 г свинско месо + 2 с.л. олио
- 5 зърна бахар
- 10 зърна черен пипер
- 3-4 карамфилчета
- 2 дафинови листа
- 300 г бекон
- 2 глави лук
- 300 г наденица
- черен пипер на вкус
- 150 мл червено вино
- 1 с.л. мед
Начин на приготвяне:
1. Ако използвате сушени гъби, ги залейте с топла вода и оставете да се отпуснат за 12 часа. Ако пък сте избрали пресни - нарежете ги на тънки полумесеци.
2. Наситнете двата вида зеле и нарежете на хапки свинското месо.
3. В тенджера сгорещете 2 с.л. олио, изсипете прясното зеле и гответе на умерен огън 5-6 минути.
4. Добавете киселото зеле и гъбите (ако сте ги киснали, отцедете водата), разбъркайте и оставете да къкри на слаб към умерен огън.
5. В тиган сгорещете 2 с.л. олио и запържете свинските хапки на умерен към слаб огън за 10 минути.
6. Прибавете свинското в тенджерата, пуснете зърната бахар, карамфила, черния пипер и дафиновите листа. Разбъркайте и оставете да къкри под капак 1 час.
7. Нарежете наденицата на кръгчета или полумесеци, бекона - на лентички, а лука - на кубчета.
8. Прехвърлете бекона в тиган и подгрейте. Печете няколко минути докато се посгърчи, след това добавете лука, гответе до леко позлаяване, добавете и наденицата и гответе още 7-8 минути като бъркате на слаб огън.
9. След като е изтекъл 1 час от къкренето на ястието, добавете съдържанието на тигана, залейте с виното, сипете меда и черен пипер на вкус и размешайте. Похлупете и оставете да се готви още час на слаб огън.
10. Извадете дафиновите листа и сервирайте ястието.
Източник: YouTube/Всегда Вкусно
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ