Банички с прясно зеле
Домашни банички със сирена и подправки.
Необходими продукти:
- 1 малка глава лук, ситно нарязана
- 2-3 скилидки чесън, нарязан
- 4 с. л. масло (или маргарин)
- 5 зелеви листа, измити и подсушени
- 1/2 чаша натрошени сирене
- 1/4 чаша пармезан, настърган
- 1 яйце, леко разбито (по избор)
- 6 листа кори за баница
- 1/2 ч.л. мащерка
- 1/2 ч.л. розмарин
Начин на приготвяне:
1. Загрейте фурната на 180 С.
2. В голям тиган на средно силен огън запържете лука и чесъна в 2 с. л. разтопено масло докато станат прозрачни – около 3 до 5 минути.
3. Прибавете зелето и го запържете докато омекне.
4. Прехвърлете сместа в голяма купа и прибавете сирената и подправките. Пасирайте с помощта на електрически пасатор или намачкайте с преса за картофи.
5. Сложете една кора върху плота и я намажете с малко от останалата част от разтопеното масло. Покрийте с втора кора, намажете отново с масло, покрийте с трета кора и отново намажете с масло.
6. С остър нож разрежете трите листа по дължина на шест ленти и после напречно, така че да се получат 12 парчета, широки по около 4-5 см.
7. Сложете по ½ ч. л. от пълнежа в края на всеки правоъгълник.
8. Сгънете ъгъла на правоъгълника диагонално, така че да се получи триъгълна баничка
9. Повторете с останалите правоъгълници и пълнежа.
10. Намажете готовите банички с разбитото яйце (по желание).
11. Наредете баничките в намазнена тавичка и ги изпечете до златисто – около 25 минути.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ