Баница със спанак и сирене фета
Лук, спанак и сирене фета правят от обикновената баница тестен шедьовър.
Необходими продукти:
- 8 големи готови кори за баница
- половин глава кафяв лук, нарязан
- около 150 г сирене фета, натрошено
- 3 яйца
- 250 г замразен спанак, размразен предварително
- масло
- сол
- прясно смлян черен пипер
Начин на приготвяне:
1. Разтопете бучка масло в тиган на средна температура, като бъркате маслото така, че да покриете с него цялото дъно на тигана. Сложете лука и пържете, докато стане мек и прозрачен. Добавете спанака и го запържете за малко. Добавете фетата и бъркайте, докато сиренето започне да се топи. Отстранете от котлона и оставете да се охлади напълно.
2. В голяма купа, разбийте 2 яйца и добавете спаначения микс. Разбъркайте добре и овкусете със сол и пипер.
3. Загрейте фурната на 175 градуса. Застелете тава с хартия за печене или алуминието фолио. Разтопете значително количество масло в малка купа. С помощта на четка за сладкиши, леко намазнете фолиото и оставете тавата настрани. Разбийте останалото яйце в малка купа и оставете настрани.
4. Сложете 1 кора на работния плот. Намажете леко с разтопеното масло и сложете следващ слой кора отгоре, като отново намажете с мазнината. Повторете с останалите 2 кори.
5. Сложете спаначения микс върху приготвените кори. Прегънете краищата над сместа и завийте като руло по цялата дължина. Намажете с разбитото яйце по краищата, и по дъното на тавата. Поставете баницата със завитата страна навътре в подговената тава. Намажете отгоре с разбитото яйце и поръсете със сусам.
6. Повторете с останалите кори и спаначения микс. Печете за около 20 минути, докато придобие златисто-кафяв цвят.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ