Регистрация

Банички с лук и домашно тесто

Банички с лук и домашно тесто
Средно   |   Порции 4   |   Видяна: 1084

Домашен лучник с постно тесто или баница с лук.

Оцени рецептата
Любима рецепта

Необходими продукти:

  • 4 големи глави лук
  • 500 г брашно + готовност за още
  • 300 мл топла вода
  • 1,5 ч.л. сол
  • черен пипер на вкус
  • 2 с.л. олио
  • 50 г масло
  • 200 мл растително масло за готвене

Начин на приготвяне:

1. Изсипете топлата вода в купа и разтворете в нея 1 ч.л. сол.

2. Налейте олиото и пресейте отгоре брашното. Замесете еластично нелепнещо тесто, оформете на топка и оставете настрана.

3. Нарежете лука на тънки полумесеци, прехвърлете в купа, поръсете със сол и пипер и оставете настрана.

4. Маслото разтопете. Ако искате ястието да е напълно постно/веганско - използвайте олио. Но знайте, че с масълце е по-вкусно.

5. Разделете топката тесто на 4 парчета. Разточете първото върху набрашнен плот на кора - по-тънка от 1 см. Отгоре намажете с разтопено масло или олио плътно, а след това поръсете 1/4 от лука.

6. Завийте на руло, а след това рулото завийте като вита баница. После пак разточете до кора с диаметър 28 см.

7. Сгорещете 50 мл олио в тиган с незалепващо покритие и диаметър 28 см на умерен огън малко под-средната топлина. Сложете оформената баничка в тигана и печете до позлатяване - около 5-7 минути. През това време разточете следващата част от тестото и действайте по същия начин. Обърнете баницата, печете до позлатяване и от другата страна и после върнете за 1 минута от първата страна.

8. Готовите пълнени питки с лук можете да хапнете за закуска или основно докато са топли, да сервирате вместо домашен хляб към някоя гозба или да пъхнете в чантата за по-късно.

 

Източник: YouTube/Рустам Исмаилов

 

Най-важните съставки

Време за приготвяне: 1 час
Време за готвене: 1 час

Рейтинг и коментари

5 отлична
1
4 мн. добре
0
3 става
0
2 едвам
0
1 трагедия
0
Средна оценка
отлична
Коментирай

ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ

anonymous
Оцени рецептата

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта