Банички с лук и домашно тесто
Домашен лучник с постно тесто или баница с лук.
Необходими продукти:
- 4 големи глави лук
- 500 г брашно + готовност за още
- 300 мл топла вода
- 1,5 ч.л. сол
- черен пипер на вкус
- 2 с.л. олио
- 50 г масло
- 200 мл растително масло за готвене
Начин на приготвяне:
1. Изсипете топлата вода в купа и разтворете в нея 1 ч.л. сол.
2. Налейте олиото и пресейте отгоре брашното. Замесете еластично нелепнещо тесто, оформете на топка и оставете настрана.
3. Нарежете лука на тънки полумесеци, прехвърлете в купа, поръсете със сол и пипер и оставете настрана.
4. Маслото разтопете. Ако искате ястието да е напълно постно/веганско - използвайте олио. Но знайте, че с масълце е по-вкусно.
5. Разделете топката тесто на 4 парчета. Разточете първото върху набрашнен плот на кора - по-тънка от 1 см. Отгоре намажете с разтопено масло или олио плътно, а след това поръсете 1/4 от лука.
6. Завийте на руло, а след това рулото завийте като вита баница. После пак разточете до кора с диаметър 28 см.
7. Сгорещете 50 мл олио в тиган с незалепващо покритие и диаметър 28 см на умерен огън малко под-средната топлина. Сложете оформената баничка в тигана и печете до позлатяване - около 5-7 минути. През това време разточете следващата част от тестото и действайте по същия начин. Обърнете баницата, печете до позлатяване и от другата страна и после върнете за 1 минута от първата страна.
8. Готовите пълнени питки с лук можете да хапнете за закуска или основно докато са топли, да сервирате вместо домашен хляб към някоя гозба или да пъхнете в чантата за по-късно.
Източник: YouTube/Рустам Исмаилов
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ