Азерски таратор с ориз и пресни билки
Различен таратор по азерски тип студена супа с кисело мляко, спанак, пресен лук, мента и босилек.
Таратор със спанак и пресен лук - звучи странно, но още по-учудващо става, когато към тези продукти се добави ориз, мента, босилек и яйце. Всъщност това е типична супа от азербейджанската кухня, която азерите хапват от незапомнени времена. А как се прави етническото ястие, показват в канала Всегда Вкусно.
Първо се наситняват зеленищата - спанак или лапад, пресни листа мента, босилек, копър, магданоз и кориандър или още магданоз вместо него. Реже се на малки шайби и зелен лук, а отделно се сваряват 4 с.л. ориз във вода. Следва в тенджера да се изсипе киселото мляко, да се чукне в него яйце и да се поръси с брашно. Подгрява се почти до точката на кипене, ала не трябва да кипва. Налива се вода. Бърка се почти постоянно. Следва да се добавят нарязаните зеленища и оризът и да се бърка вече на изключен или много слаб котлон докато листенцата леко потъмнеят. Посолява се на вкус и се прибира в хладилника, за да се охлади. Списък с точните продукти и стъпки на готвене можете да видите ТУК.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ