Регистрация

Агнешки бут с картофи, чесън и моркови

Агнешки бут с картофи, чесън и моркови
Средно   |   Порции 6-7   |   Видяна: 2049

Печено агнешко със зеленчуци, масло и сос от билки.

Оцени рецептата
Любима рецепта

Необходими продукти:

  • 1 агнешки бут около 2 кг
  • 100 г масло
  • 6 скилидки чесън
  • сол и пипер на вкус
  • 4 клонки розмарин
  • 800 г картофи
  • 4 моркова
  • 2-3 глави чесън
  • 3-4 глави лук по желание
  • 4 с.л. олио

За соса:

  • 50 г масло
  • 4 скилидки чесън
  • 1 лимон
  • връзка копър

Начин на приготвяне:

1. Размекнете маслото на стайна температура. Намачкайте чесъна (6 скилидки) със сол. Към маслото прибавете чесъна, 1 с.л. сол и 1 ч.л. черен пипер. Разбъркайте до получаването на крем.

2. Намажете месото хубаво от всички страни с масления крем и по желание шпиковайте на места и бутнете по 1/2 скилидка чесън.

3. Картофите обелете, нарежете на едро и сложете в голяма тава. Моковите обелете и нарежете на 2-3 парчета всеки. Добавете при картофите.

4. Главите чесън обелете само от най-крайната люспа. Разрежете през средата и сложете в тавата при зеленчуците с разреза нагоре. Същото направете и с главите лук, ако ще ползвате.

5. Поръсете зеленчуците в тавата със сол и пипер, покапете с олио и отгоре сложете агнешкия бут. Върху него подредете клонки розмарин.

6. Завийте с алуминиево фолио и печете 1:30 часа на 220 градуса. Развийте фолиото и допечете на 180 градуса за още около час.

7. Направете соса като смесите маслото за него с намачкания на паста чесън и подгреете до разтопяване на маслото. Махнете от огъня и добавете изстискания лимонов сок и наситнения копър.

8. Сервирайте месото с гарнитура и сос.

 

Снимка: lozhka.su

 

Най-важните съставки

Време за приготвяне: 1 час
Време за готвене: 3:30 часа

Рейтинг и коментари

5 отлична
1
4 мн. добре
0
3 става
0
2 едвам
0
1 трагедия
0
Средна оценка
отлична
Коментирай

ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ

anonymous
Оцени рецептата

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта