Телешка шкембе чорба
Супа от телешко шкембе с масло и мляко.
Необходими продукти:
- 1 кг телешко шкембе
- 1 малка глава кромид лук
- 2 супени лъжици брашно
- 2-3 супени лъжици олио
- 2 супени лъжици масло
- 1 литър прясно мляко
- 1 чаена лъжица червен пипер
- черен пипер на вкус
- сол на вкус
- 3 скилидки чесън
- 1 кафена чаша оцет
- лют червен пипер на вкус
Начин на приготвяне:
Идеално измиваме и изчистваме телешкото шкембе и го слагаме да се вари до пълното му омекване. Изваждаме го от бульона и го нарязваме на дребни парчета.
Самия бульон оставяме да се охлади, отстраняваме лоените съставки от него и старателно го прецеждаме. Лукът се настъргва на ситно ренде и се задушава в олиото и маслото, добавя се брашното и се пържи до златисто. Маха се от огъня и се пръжва и червеният пипер. С непрекъснато бъркане доливаме постепенно прясното мляко и около 1 литър от бистрия вече бульон. Като заври сместа, в нея пускаме вече нарязаното шкембе и овкусяваме със солта и черния пипер. Оставаме да поври още около 7-8 минути и махаме от огъня.
В чаша пресоваме скилидките чесън и ги заливаме с оцета. Така получаваме чеснова подправка, с която сервираме шкебето. По желание се добавя и лют червен пипер.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ