Регистрация

10-минутна маринована сьомга

10-минутна маринована сьомга
Трудно   |   Порции 1   |   Видяна: 4111

Сьомга с хрупкава кожа, която се топи в устата.

Оцени рецептата
Любима рецепта

Необходими продукти:

Задължителни:

  • филе от сьомга (с кости или обезкостено)
  • пресен чесън
  • лимонов пипер
  • соев сос
  • зехтин

По желание:

  • шин мирин (японски сладък винен сос – намира се в азиатските супермаркети или пазари; ако ли не - сложете обикновен мирин)
  • сладки картофи за варене
  • морска сол
  • черен пипер
  • зелена салата – маруля, краставици, червен лук

Начин на приготвяне:

Ако бързате, можете да пропуснете картофите в рецептата – те се приготвят най-бавно от всичко.

1. Нарежете картофите на малки хапки и ги сложете да се сварят (не забравяйте да сложите малко сол във водата!)

2. Обелете пресния чесън и го намачкайте в купа (с лъжица или преса за чесън).

3. Сложете една супена лъжица зехтин.

4. Сложете две супени лъжици соев сос.

5. Сложете две супени лъжици шин мирин.

6. Добавете лимонов пипер

7. Добавете млян черен пипер.

8. Разбъркайте, докато получите течна смес с малко останали бучки.

9. Потопете пръст в маринатата и опитайте.

10. Обезкостете сьомгата.

11. Нарежете сьомгата на хапки, за да се маринова по-добре.

12. Сложете сьомгата в купата с маринатата – сипете още отгоре с лъжица.

13. Оставете сьомгата да се маринова минимум 5 минути – колкото повече, толкова по-добре.

14. Пригответе чиния с основа от зелена салата.

15. Проверете дали картофите са готови с остър нож – когато ножът започне да ги пробива лесно, махнете от огъня.

16. Загрейте тиган на висока температура.

17. След като вече е загрял, намалете температурата и сложете сьомгата в тигана с кожата надолу.

18. Излейте отгоре още няколко лъжици марината (но запазете малко за после).

19. Изчакайте около 2 минути (докато видите как започва да побелява).

20. Изключете котлона и обърнете рибата.

21. Оставете за още 1 минута, после свалете тигана от котлона и отново обърнете рибата.

22. Излейте водата от тенджерата с картофите и с лъжица поставете картофите върху салатата.

23. Сложете рибата отгоре – отново с кожата надолу.

24. Изсипете останалата марината върху рибата и оставете да залее картофите и салатата.

25. Яжте! Ако сте направили всичко както трябва, кожата на сьомгата трябва да е хрупкава, ядлива и вкусна, а месото трябва да се топи в устата. Не е зле за 10 минути работа, нали?

 

Източник: opensourcefood.com

 

Най-важните съставки

Време за приготвяне: 10 мин.
Време за готвене: 15 мин.

Рейтинг и коментари (2)

5 отлична
1
4 мн. добре
0
3 става
0
2 едвам
0
1 трагедия
0
Средна оценка
отлична
Коментирай

ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ

anonymous
Оцени рецептата

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта