Яхния с шкембе и нахут
Ястие с шкембе в доматен сос с наденички и лук.
Бон Апети
Излъчен на 28.02.2018
Шкембе по испански готвят Лора и Стоян, като правят една пищна манджа от шкембе с наденица и лук в доматен сос, обогатена с подправки, нахут и шунка. Получава се питателно ястие с гъст ароматен сос, който можете да си топкате с парче препечен хляб. Яхнията се готви лесно и е на почит сред испанските любители на вълчи мезета.
Първо почистваме шкембето и го заливаме с 1 литър студена вода. Добавяме нарязани на едро чесън и лук, черен пипер на зърна и дафинов лист. А после оставяме да се свари до готовност. Охладеното шкембе се реже на хапки, а бульона се прецежда и се запазва. Отделно нарязваме на ситно глава лук и няколко скилидки чесън, правим на парченца няколко наденички чоризо и наситняваме шунка.
В голям съд се сгорещява зехтин и в него се запържват лука и чесъна. Добавят се наденичките и шунката, брашно и червен пипер. След като брашното се запържи идва ред на доматения конценрат, бульона от шкембето, а после и консерва нахут. Овкусява се със сол, пипер и пушен пипер, връща се шкембето и се оставя да покъкри за 20 минути. А после е време за хапване.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ