Домашна шкембе чорба
Оригинално шкембе, приготвено по българска рецепта както баба знае.
Необходими продукти:
- 2 пакета по 400 г телешко шкембе в желе
- 1 л прясно мляко
- 4 с.л. оцет
- 2-3 скилидки чесън, счукан
- 1 суха люта чушка
- 2 жълтъка
- ½ кофичка кисело мляко
- Лют червен пипер на вкус
- Сладък млян червен пипер
- Сол на вкус (ако е необходимо)
За запръжката:
- 4-5 с.л. масло
- 4-5 с.л. зехтин
- 3 с.л. сладък млян червен пипер
- 3 с.л. брашно
Начин на приготвяне:
Слагаме шкембето в голяма тенджера, заедно с желето. Оставяме на умерен огън, докато желето се разтопи и веднага наливаме прясното мляко. Добавяме оцета, чесъна, сухата люта чушка (цяла) и подправките на вкус. Оставяме да се вари, докато шкембето омекне напълно и всичко се сгорещи. Отстраняваме от огъня и оставяме леко да се охлади. През това време препичаме брашното в сух тиган само докато леко промени цвета си и заделяме. В друг тиган, разтопяваме маслото в зехтина, докато се разпени и веднага добавяме червения пипер за запръжката. Готвим около 30 сек. и добавяме брашното при непрекъснато разбъркване. Изливаме сместа в шкембе чорбата. Отделно приготвяме застройка, като разбиваме жълтъците с киселото мляко и смесваме с малко от горещата чорба, за да се уеднаквят температурите. Връщаме обратно в тенджерата и разбъркваме. Поднася се горещо с допълнително оцет и чесън.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ