Печено свинско шкембе
Свинско шкембе с чесън на фурна - страхотно зимно мезе.
Необходими продукти:
- 1 кг прясно свинско шкембе с кожата
- сол
- пипер
- 4-6 скилидки чесън
- 1/4 чаена лъжичка пипер кайен
- ¼ чаена лъжичка салвия
Начин на приготвяне:
1. Направете разрези по кожата на стомаха с много остър нож. Тънките разрези в една посока помагат за по-лесното нарязване на парчета по-късно.
2. Нарежете на ситно чесъна и направете малки джобчета по задната част на свинското. Напъхайте парченцата чесън в тях.
3. Щедро поръсете със сол, пипер, пипер кайен и салвия и от двете страни. Оставете така за половин-един час. Още по-добър вкус ще има ако оставите шкембето в хладилника да се маринова за 24 часа, но и без толкова подготовка, пак е вкусен.
4. Предварително загрейте фурната на 250 градуса. Поставете шкембето на метална решетка в или над плитка тава за печене с вода. Покрийте с алуминиево фолио и печете 45 минути.
5. Махнете фолиото и намалете фурната на 150 градуса. Печете непокрито за още 90-110 минути.
6. Накрая, включете грил функцията на фурната докато кожата на печеното не се надуе и не стане хрупкава. Не се притеснявайте ако е пред загаряне, просто не го оставяйте да изгори.
7. Извадете от фурната и леко покрийте с фолио. Оставете да поседи така 15-20 минути, а след това нарежете и сервирайте.
8. Използвайте мазнината и вода, брашно и сол и пипер, за да приготвите сос. Сокът на печеното е много мазен!
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ