Яхния с пуешко в сметана с гъби и зеленчуци
Яхния с пуешки хапки в сметанов сос с домати, чушки, лук и гъби.
Необходими пордукти:
- 4 с.л. олио
- 1 кг месо от пуешки бут без кост
- 250 г лук
- 2 сладки чушки (различен цвят, ако искате да е по-шарено ястието)
- 200 г гъби
- 2 скилидки чесън (големи)
- 1 с.л. лимонов сок
- 1 ч.л. сух розмарин
- 1 с.л. сладък червен пипер
- 1/2 ч.л. лют пипер по желание
- 1/2 ч.л. черен пипер
- 2 ч.л. сол
- 400 мл белени домати на кубчета от консерва в доматен сос
- 250 мл млечна течна готварска сметана + 2 с.л. царевично нишесте
Начин на приготвяне:
1. Пуешкото месо нарежете на кубчета колкото хапки на възрастен. Лука и чушките почистете и нарежете на полумесеци. Гъбите нарежете на шайби с дебелина около 1 см.
2. Сгорещете в тенджера 2 с.л. олио и запържете пуешките хапки за по 3-4 минути като обръщате. Щом побелеят от всички страни, извадете.
3. Сипете още 2 с.л. олио, добавете лука, гответе три минути и добавете чушките. Намалете огъня на умерен и оставете да се готвят 4-5 минути докато леко омекнат. Разбърквайте периодично.
4. Добавете гъбите, намачкания или пресиран чесън, лимоновия сок и подправките. Разбъркайте хубаво и оставете да се готви 5-6 минути.
5. Залейте с доматите от консерва и изчакайте да кипнат. Върнете месото в ястието, размешайте, похлупете с капак и гответе 25 минути.
6. Разбъркайте сметаната с царевичното нишесте. Изсипете в ястието, оставете да закъкри и намалете огъня на слаб. Дръжте 5-6 минути докато сосът се сгъсти. След това можете да сервирате, по желание с поръска от пресни листа магданоз за разкош.
Източник: YouTube/Всегда Вкусно
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ