Руло от пуешки гърди с бекон, ябълки и сметана
Пуешки рулца с ябълков сос, бекон и сметанов бешамел.
Необходими продукти:
- 1 кг пуешки гърди (по възможност цяло парче)
- 8 тънки ленти бекон
- 3-4 ябълки
- 80 г захар
- 2 с.л. оцет
- сол и пипер
- връзка копър
- зехтин или олио за готвене
За соса:
- 60 г масло
- 1 и 1/2 ч.л. брашно
- 250 мл течна готварска сметана
- сол, пипер и индийско орехче
Начин на приготвяне:
1. Пуешките гърди разрежете на пеперуда през средата на дебелината, но не докрай - идеята е да се получи голямо и тънко парче месо. Може да ви излезе и повече от едно - не е проблем. Обтрийте месото двустранно със сол и пипер и оставете настрана.
2. Ябълките обелете и нарежете на кубчета. Сгорещете 2 с.л. растителна мазнина в тиган и запържете ябълките. Добавете захарта и щом се разтопи, налейте оцета и махнете от огъня.
3. По протежение на месото подредете ленти бекон. Отгоре разпределете ябълковия сос. На финала поръсете с наситнени листа пресен копър. Завийте на едно или няколко рула и фиксирайте с клечки за зъби.
4. Сгорещете силно олио в тиган. Запечатайте рулата за по минута от страна и прехвълете в тава. Покапете с мазнина, увийте във фолио и запечете в предварително загрята на 200 градуса фурна за 35 минути.
5. Докато месото се готви, направете сметанов бешамел. Разтопете маслото в касерола, подгрейте, добавете брашното и оставете да се запържи докато съвсем леко хванете промяна в цвета. Тогава налейте сметаната при непрестанно бъркане. Идеята е да не се образуват бучки. Подправете със сол, пипер и индийско орехче.
6. Изпеченото месо оставете да почине 10 минути извън фурната. Прехвърлете в плато, нарежете на рулца и разпределете в индивидуални порции. Притоплете при нужда соса и сервирайте пуешкото със заливка от соса.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ