Ягодово парфе с извара и кисело мляко
Домашно плодово парфе с ягоди и млечен крем.
Необходими продукти:
- 10 г желатин + 75 мл студена вода
- 350 г извара
- 150 мл кисело мляко
- 350 г ягоди
- 125 г пудра захар
- 1 банан по желание
- листа мента и ягоди за украса по желание
Начин на приготвяне:
1. Желатина изсипете в купичка (ако ще топлите на котлон - в метална, ако ще стапяте на микровълнова - в керамична) и залейте с водата. Разбъркайте добре и оставете настрани за 10-15 минути.
2. Изсипете изварата в купа, залейте с киселото мляко и с пасатор минете няколко пъти, за да се смесят.
3. Ако блендерът ви е малък, разделете ягодите и захарта на две части и пюрирайте. Пюрето изсипете в купата с извара и кисело мляко.
4. Вкарайте оотново пасатора и смелете на хубаво и гладко пюре цялата смес заедно. Опитайте на сладост, по желанние прибавете захар или ванилия.
5. Подгрейте желатина до разтваряне - 1 минута в микровълнова фурна или на слаб котлон като бъркате и внимавате да не закипи. Щом се втечни, го добавете в сместа и пюрирайте финално.
6. Прехвърлете сместа в купа или тавичка с високи бордове - 30х20 или 20х15. Можете да украсите на повърхността с ягоди, листа мента или парчета банани, намазани с лимонов сок, за да не покафеняват.
7. Приберете в хладилник за минимум 3 часа. След това нарежете на парчета и внимателно извадете с шпатула. Можете да украсите с плодове, мента и друга сладкарска декорация преди сервиране.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ