Панирана извара с ягодов сос
Хапки от извара в стил сиренени кюфтета.
Необходими продукти:
- 500 г извара
- 1 яйце
- 1,5 с.л. захар
- 1/2 ч.л. бакпулвер
- 4 с.л. грис
- брашно (колкото поеме)
- няколко с.л. растителна мазнина за готвене
- 250 г ягоди
- 3 с.л. пудра захар
Начин на приготвяне:
1. Изсипете в купа изварата и я разрохкайте с вилица.
2. В друг съд разбийте яйцето, залейте с него изварата, добавете захарта и бакпулвера и разбъркайте. Добавете и гриста, разбъркайте и оставете настрана за 20 минути, за да набъбне гриста.
3. Поръсете щедро с брашно плот или дъска за месене. Изсипете сместа отгоре и я оформете на топка тесто. Ще е леко ронливо, но трябва да поеме толкова брашно, че да се ръководи добре. След това разделете на 2 части.
4. Всака част с ръце оформете на дълъг фитил с дебелина около 5-7 см. Нарежете на 12 парчета всеки фитил. От всяко парче върху набрашнен плот оформете плоско кюфте с дебелина около 2-3 см. и диаметър около 6-7 см. Редете готовите хапки върху набрашнен плот. От това количество се получават 24 хапки.
5. Сгорещете мазнина (колкото да покрива дъното, но не за готвене на маслена баня) в тиган и на умерен огън гответе хапките от всяка страна за по 4-5 минути. Вадете в съд, застлан с домакинска хартия.
6. Ягодите почистете от дръжките, измийте и изсипете в купата на чопъра. Добавете 2 с.л. пудра захар и пюрирайте. Прехвърлете пюрето в купичка.
7. Поднесете готовите хапки с купичката пюре, като ги поръсите за разкош с 1 с.л. пудра захар.
Източник: YouTube/Всегда Вкусно
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ