Шоколадов кейк с круша
Плодов кейк с шоколоад и карамелена глазура.
Необходими продукти:
За дъното на съда:
- 1/2 ч. ч. масло
- 3/4 ч. ч. кафява захар
- 4 круши, обелени, без семената, нарязани на четвъртини и поширани в сироп
- по желание сложете 1/2 круша, нарязана под формата на ветрило в центъра на тортата
За тестото:
- 1 ч. ч. вряща вода
- 1/2 ч. ч. неподсладено какао
- 1 1/3 ч. ч. обикновено брашно
- 1 ч. л. сода за хляб
- 1/4 ч. л. бакпулвер
- 1/4 ч. л. сол
- 1/2 ч. ч. масло
- 1 ч. ч. и 2 с. л. гранулирана захар
- 2 яйца
- 1 ч. л. екстракт от ванилия
Начин на приготвяне:
На съда за печене:
1. В 25 см тиган разтопете маслото, добавете кафявата захар и направете карамел. Прибавете пошираните круши и оставете да къкрят на слаб огън 2 до 3 мин., докато карамелът стане на сироп. Подредете крушите в кръг с ветрилото в средата. Изгребете с черпак и запазете 1/4 ч от карамела.
На кейка:
1. Загрейте предварително фурната на 180°С. Изсипете врящата вода върху какаото в купа и разбъркайте до хомогенност. Охладете преди да използвате.
2. Пресейте брашното, содата за хляб, бакпулвера, солта и заделете.
3. Разбийте маслото и захарта до лека и пухкава смес, разбийте яйцата едно по едно и добавете ванилията.
4. Добавете като редувате сместа с какаото и брашното в тестото.
5. Разпределете тестото върху крушите в съда и печете 30 до 45 мин. до готовност.
6. Оставете тортата да се охлади няколко минути преди да обърнете.
7. Намажете отгоре със заделения карамел, поднесете с разбита сметана.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ