Шоколадов кекс с майонеза
Кейк с какао и шоколадова глазура.
Още преди бабите ни да познават модерните браунита, лава кейкове и шоколадови суфлета, в родната кухня също са се приготвяли десерти с наситен какаов вкус и мека шоко сърцевина, обгърнати в шоколадова обвивка. Влогърката Милена ни показва един такъв, който просто е оригинална презентация на шоколадов кекс с глазура, способен да зарадва децата за закуска, приятелите за по чашка кафе или любимите хора, очакващи десерт. Пък и е другар на домакините, защото се прави лесно и също така лесно събира аплодисменти за добре свършената работа.
Първо забъркваме сухите съставки - брашно, какао, бакпулвер, захар и ванилия. А след това към тях добавяме изненадващата за мнозина майонеза, която ще направи текстурата мазна и ефирна. Доливаме вода и замесваме тесто. Него изсипваме в намазнена тавичка и печем. А през това време приготвяме глазурата от разтопен млечен шоколад с масло. Важно е да изчакаме кексът да се охлади преди да го залеем с домашния шоколадов ковертюр, а после да проявим повторно търпение докато се стегне заливката.
По желание можете да поднесете парчетата с лъжичка сметана, сметана от флакон и украса от шарени пръчици, но дори и в чист вариант сладкишът си остава много вкусен и особено привлекателен за феновете на шоколадовите изкушения.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ