Шоколадова торта с карамелен сос
Торта с тъмен шоколад хвърля изисканост на трапезата ви.
Необходими продукти:
За тортата:
- 200 г тъмен шоколад (минимум 60% какао)
- 13 с.л. обезсолено масло
- 4 яйца
- 2 чаши пудра захар
- 1/2 чаша брашно
- 1 1/2 ч.л. бакпулвер
За карамеловия сос:
- 1/2 чаша захар
- 3 с.л. обезсолено масло
- 1/4 чаша пълномаслена сметана
Начин на приготвяне:
За тортата:
1. Загрейте предварително фурната на 93ºС. Намажете и набрашнете форма за торта с диаметър 22,9 см
2. Разтопете шоколада в метална купа над тенджера с кипяща вода. Прибавете маслото и разбъркайте добре двете съставки, докато се смесят напълно.
3. Сложете яйцата и захарта в голяма купа и разбивайте с миксер или на ръка, докато сместа не побелее и не удвои обема си. Добавете брашното - лъжица по лъжица - заедно с бакпулвера и смесете добре.
4. Сипете шоколадовата смес в тортеното тесто и разбъркайте хубаво. Изсипете в приготвената тавичка и печете 30-40 мин - когато пъхнете нож по средата, той трябва да излезе чист.
5. Оставете тортата да се охлади за около 15 мин. преди да я правите каквото и да е.
За карамеловия сос:
1. Загрейте малка тенджерка на среден огън. Сипете захарта и разтопете докато всичката захар не стане течна, като разбърквате постоянно, за да не изгори.
2. Прибавете маслото и бъркайте постоянно, докато не се разтопи напълно и то и се смеси със захарта.
3. Намалете котлона на слаб огън и добавете сметаната. Бъркайте до получаването на еднородна смес и не се получи гладък, кадифен крем.
4. Сервирайте парчета торта с полят или напръскан отгоре карамелен сос.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ