Шведски ябълков сладкиш
Шведски сладкиш с ябълки и ванилия.
Необходими продукти:
- 4 ябълки
- 1 ч.ч. брашно (140 грама)
- 140 г кафява захар
- сокът на 1/2 лимон
- 120 г орехови ядки
- 70 г масло
- 60 мл олио
- 1 яйце
- ампула ванилия (ванилова захар, ванилова есенция)
- 1/2 ч.л. бакпулвер
- щипка сол
Начин на приготвяне:
1. Почистете ябълките и ги нарежете на тънки полумесеци или малки кубчета. Залейте с лимоновия сок.
2. Намажете с масло кръгла тавичка и разпределете плодовете на дъното.
3. Ореховите ядки запечете в предварително загрята фурна на 190 градуса за 8 минути. След това прехвърлете върху дъска и щом спрат да парят, нарежете с нож на средно малки парченца.
4. Разтопете маслото на водна баня. В купа разбийте яйцето, добавете олиото, захарта, а после и разтопеното и леко охладено масло. Разбийте. Може и с миксер.
5. Пресейте брашното с бакпулвера и солта и постепенно вкарайте в сместа. Добавете ванилията и орехите разбъркайте хубаво с шпатула.
6. С полученото тесто залейте ябълките. Печете в предварително загрята на 180 градуса фурна за 50-60 минути или докато не прецените, че сладкишът е готов.
7. Изчакайте да се охлади и обърнете така, че ябълките да останат отгоре. Сервирайте.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ