Чили скалопини със сусам
Люти морски дарове със сос.
Необходими продукти:
- 8-10 почистени скалопини (2-3 на порция)
- 2 с.л. семена сусам
- 2 с.л. червена тайландска къри паста
- 1 ч.л. доматено пюре
- 2 фино нарязани скилидки чесън
- 1 с.л. нарязан магданоз (с плоски листа)
- 2 ч нарязан пролетен лук
- 1 1/2 с.л. оризово вино/шери оцет
- около 2 с.л. кафява захар
- прясно изстискан сок от лайм
- малко тъмен соев сос
- 1 и 1/2 ч.ч. вода
- 1 с.л. олио за готвене
Начин на приготвяне:
На соса:
1. Препечете сусамовите семена в сгорещен тиган за пържене.
2. Прибавете половината зелен лук, къри пастата, олиото и чесъна и изпържете 1 мин.
3. Прибавете доматеното пюре, водата, оцета и магданоза и оставете да заври.
4. Балансирайте оцета със захар, като опитвате до желания вкус.
5. Редуцирайте соса до консистенцията на пълномаслена сметана и накрая прибавете тъмен соев сос и малко сок от лайм.
На скалопините:
1. Овкусете скалопините, поръсете с олио и запечете в тиган.
2. Поднесете по две-три в чиния с 2 ч.л. сос върху скалопините.
3. Сервирайте с няколко листа различни зелени салати, поръсени със соса от скалопините.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ