Къри със скалопини
Пикантни скалопини със сос.
Необходими продукти:
- 500 г морски скалопини
- фина морска сол и прясно счукан черен пипер на вкус
- 3 с.л. зехтин Еxtra virgin
- 1 японски патладжан, нарязан на кубчета
- 3 лук шалот, фино нарязан
- 2 чили чушлета, фино нарязани
- 1 ч.л. прясна или замразена лимонова трева, счукана
- 1 ч.л. пресен джинджифил, счукан
- 2 стръка зелен лук, фино нарязани на филийки (запазете малко за украса)
- 4 скилидки чесън, фино нарязан
- 1 дафинов лист
- 1 с.л. къри на прах
- 1 ч.ч. неподсладено кокосово мляко
- 1 ч.ч. вода
- 1 с.л. виетнамски рибен сос
- 1/3 ч.ч. бяло вино
Начин на приготвяне:
1. Измийте и подсушете скалопините със салфетка. Поръсете със сол и пипер на вкус и от двете страни. Сгорещете зехтин в дълбока тенджерка с дебело дъно и сотирайте скалопините до златисто. Прехвърлете в чиния.
2. Върнете тенджерката на огъня и прибавете лука шалот и патладжана. Сотирайте до получаването на леко златист цвят и прибавете чилито, лимоновата трева, джинджифила, зеления лук, чесъна, дафиновия лист и кърито на прах. Смесете хубаво тези продукти, докато се покрият с олио. Прибавете кокосовото мляко, смесено с вода и разбъркайте. Намалете огъня до среден и оставете ястието да къкри до сгъстяване. Прибавете бялото вино и рибения сос и гответе до желаната гъстота. Върнете скалопините в съда 3 мин. преди сервиране. Украсете със заделения зелен лук.
Източник:www.opensourcefood.com
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ