Чили бутчета със сусам и чесън
Пилешки бутчета със соев сос, лют сос, чесън, пикантно чушле, сусам и пресен лук.
Необходими продукти:
- 2 с.л. олио
- 12 долни пилешки бутчета
- 1 люта чушка
- 10-12 скилидки чесън
- 5 с.л. соев сос
- 5 с.л. вода
- 1 с.л. оцет
- 1 с.л. кафява захар
- 1 с.л. чили сос
- 1 с.л. царевично нишесте или фино брашно + 5 с.л. вода
- 2 стръка пресен лук
- 10 г масло или 1 с.л. сусамово олио
- семена бял сусам
- гарнитура по желание - бял ориз, картофи соте или картофено пюре
Начин на приготвяне:
1. В голям тиган, в който могат да се поберат всичките бутчета плътно, но без да се застъпват, сгорещете олиото на умерен огън. Подредете бутчетата, сложете капак и оставете да се задушават за 10 минути.
2. През това време си обелете скилидките чесън като ги оставите цели и нарежете на тъки шайби лютотот чушле.
3. Обърнете бутчетата (с щипки е най-лесно) и ги оставете да се готвят под капак още 5 минути.
4. Добавете целите скилидки чесън, лютата чушка, соевия сос, водата, кафявата захар, оцета, чили соса и се опитайте да разбъркате, за да се овкусят бутчетата равномерно. После захлупете с капак, гответе три минути, обърнете и гответе още 3 минути.
5. Разбъркайте нишестето с водата и изсипете при бутчетата. Гответе 3 минути под капак от едната страна и още толкова, пак захлупено и след обръщане.
6. Нарежете косо пресния лук. Махнете капака, добавете го при бутчетата, поръсете сусамовото семе и разбъркайте. Махнете от котлона и сервирайте с предпочитана от вас гарнитура.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ